מילים: חיים חפר (פיינר)
לחן: יאניס ולאס כתיבה: 1949 הלחנה: 1947
|
אילנה רובינא 
עיבוד: יצחק (זיקו) גרציאני
ניצוח: לסלו רוט ליווי: תזמורת הבידור של קול ישראל שנת הקלטה: בערך 1963 אילנה רובינא הקליטה את השיר לבדה גם בעיבוד משה וילנסקי בתקליטון "ביקשתי אש". מתוך: אוסף סלילי קול ישראל בארכיון הצליל בספרייה הלאומית |
אריק איינשטיין, אילנה רובינא 
אילנה רובינא ואריק איינשטיין הופיעו יחד באותה תקופה כ"צמד הגפרורים". הביצוע יצא לאור כנראה בתקליטון מסחרי. לפי עבודת הדוקטור של עודד ארז, עמ' 114: השיר לא בוצע עד סוף שנות החמישים, עת מסר חיים חפר את השיר לאילנה רובינא. השיר הצליח בעיקר בגרסת הדואט עם אריק איינשטיין. בהקלטה מסחרית יצא לראשונה בשנת 1966. מכאן עולה שההקלטה בביצוע הגפרורים לא יצאה באופן מסחרי. נשמח לברר את מקורה.
חיים חפר התוודע ללחן בעת ביקור להקת הצ'יזבטרון בקפריסין, וחיבר לפיו את השיר "איריסים". רק כעבור עשר שנים השיר העברי הוקלט. הלחן הוא רק חלק מלחן השיר המקורי.
לסיפור זה שני מקורות:
א. עדות נעמי פולני ורבקה'לה קרמר חברות הצ'יזבטרון. על פי הבלוג של עופר גביש (17.12.2021):
סיפרה לי נעמי פולני שהם נסעו במשאית, עברו ממחנה למחנה, ולכל אורך הדרך שמעו רק שיר אחד. הוא בקע מרמקולים, היוונים שרו אותו, גם החיילים הבריטיים, כשכבר הגיעו למסעדה או מועדון שהיה בהם מקלט רדיו, שמעו שוב ושוב את השיר הזה. הוא היה חדש, להיט חם ואי אפשר היה להתעלם ממנו. "ובוקר אחד - סיפרה לי רבקהל'ה קרמר אף היא מהצ'יזבטרון - חיים לקח מונית ונסענו לאנשהו, ובמונית הנהג הקפריסאי שר את השיר הזה. ואז, ממש לנגד עיני, חיים המציא את המילים. הוא ביקש מהנהג לשיר והוא כתב. נו, הייתי עדה לרגע היסטורי...".
ב. עדות של חיים חפר לירון אנוש. לדברי ירון אנוש (בתכתובת פרטית אלינו, פברואר 2021), חפר סיפר לו ששירבט את המילים תוך כדי נסיעה. לפי גרסת המידע הלא מוסמכת המובאת באתר "מימה":
הגרסה העברית למילותיו של חיים חפר נולדה על משאית בקפריסין . . . מישהו מצוות המחנה [בקפריסין] זימזם ל[חברי הצ'יזבטרון] חלק מהשיר שהרדיו היווני בקפריסין שידר ללא הפסקה והפך בהיותו טנגו משגע להיט בין יושבי המחנה שמוצאם לרוב היה ממזרח אירופה, וחיים חפר כתב את המלים העיבריות ואף השתדל לשמור גם על פונטיקה די זהה, לדוגמא: איריסים YIRISE, מות אמות MATIA MOU [וכמובן אפשר "אחכה לה" ו"לבבה כמו סלע" לפי "אלה אלה" כמו במקור Ella Ella].
האזינו לביצוע סטלה גרקה (Stella Grecka) לשיר המקורי ביוונית.
ביצועים נוספים:
- אריק איינשטיין (1975)
- עפרה חזה (מתוך "שירי מולדת" חלק ב', 1986)
- עפרה חזה וגליקריה (סרטון)
- משתתפי "זהו זה" (2021)
כל מידע נוסף אודות השיר, כולל הערות, סיפורים, צילומים – יתקבל בברכה לכתובת contact@zemereshet.co.il.