מילים: נעמי שמר
לחן: נעמי שמר כתיבה: 1953 הלחנה: 1953
|
עמוס גלעד  ביצוע גרסת המילים כפי שנלמדה בתנועת "התנועה המאוחדת", בקריית חיים. ההקלטה, מארכיון קיבוץ נחל עוז, נמסרה ל"זמרשת" בעזרתו של חבר הקיבוץ יענקלה כהן. השיר הוקלט במסגרת שימור שעשו האחים גלעד מעין גדי - צבי (גרימי) ז"ל ועמוס, של שירים ששרו בתנועת "התנועה המאוחדת" בקריית חיים בשנות החמישים. |
עמוס גלעד 
ביצוע גרסת המילים שפרסם מוטקה נאור. ההקלטה, מארכיון קיבוץ נחל עוז, נמסרה ל"זמרשת" בעזרתו של חבר הקיבוץ יענקלה כהן. השיר הוקלט במסגרת שימור שעשו האחים גלעד מעין גדי - צבי (גרימי) ז"ל ועמוס של שירים ששרו בתנועת "התנועה המאוחדת" בקריית חיים בשנות החמישים.
דינה גרייצר 
שיר נשכח, משיריה של נעמי שמר (נעמי ספיר, כשנכתב השיר).
ביום 14.9.2012 פרסם ב"אתר החופשי של בני קריית חיים" עורך האתר - גייזי (אליעזר) שביט (שייטוביץ'), שנולד (1934) בקרייה ולשעבר חבר קיבוץ נחל עוז בקשה בזו הלשון: 'בתום ליל חג העליה לנחל עוז נפרדו האמנים מחברי הקיבוץ ונעמי ספיר (שמר) קצינת התרבות של הנחל חיברה שיר ולחן מי שזוכר את הלחן יבורך !'.
על פי היומון "דבר" מיום 30.9.1953, חגיגות יסוד הקיבוץ (במקום היאחזות נח"ל) הייתה ביום 29.9.1953.
נראה שאת המילים (ר' לעיל) שפרסם גייזי, ליד בקשתו, הוא מצא באתרו של ד"ר מרדכי נאור.
קצת יותר מ- 10 שנים לאחר פרסום הבקשה, ב- 18.5.2023, הגיעה תשובתה של ד"ר דינה גרייצר, היסטוריונית וחובבת של הזמר העברי: אני יודעת את הלחן. למדתי אותו בתנועה המאוחדת ברחובות, מטומי (יעקב) טוכמן ז"ל, מדריכנו האהוב, שנרצח, ע"י פידאיון, בנחל עוז, ב- 1954.
מאשר ל"זמרשת" כצל'ה - אברהם כ"ץ-עוז (יליד תל-אביב 1934), ח"כ לשעבר, מטעם מפא"י ו"המערך" ושר החקלאות בממשלת האחדות של שמיר, ממקימי קיבוץ נחל עוז, שנעמי (אז ספיר) וגדעון שמר היו מצוות ששלח פיקוד הנח"ל לעזור בחגיגות איזרוח ההיאחזות.
מ"שיר פרידה" (ללא לחן) שכתבה נעמי ספיר לחברי נחל עוז, בשם כל חברי צוות התרבות מפיקוד הנח"ל, שסייע בחגיגות האיזרוח, שהושאר על לוח המודעות כשהצוות עזב ניתן ללמוד שבנוסף לנעמי ספיר וגדעון שמר הצוות כלל גם את סימה, אברמל' ומיכה.
תמונתה של נעמי ספיר, מנצחת על המקהלה באירוע האיזרוח של נחל-עוז, עם תודתה של נעמי שמר על פרסום התמונה ב"אתר החופשי של בני קריית חיים".
רוב תודות ליענקל'ה כהן, יליד גן-יבנה, 1934, שהצטרף לגרעין המייסד של נחל-עוז ועד היום שם, על התגייסותו לאיסוף החומרים והמידע שנמסרו באדיבות ארכיון נחל-עוז.
כל מידע נוסף אודות השיר, כולל הערות, סיפורים, צילומים – יתקבל בברכה לכתובת contact@zemereshet.co.il.
תווי גרסת השיר שרשם נחומי הר ציון מביצועה של רוחק'ה בלקין שזכרה את השיר מיום האזרוח, באדיבות תמר זיגמן, מתוך עבודתה לקבלת תואר דוקטור באוניברסיטה העברית, ירושלים.
מילות הגרסה הראשונה של השיר, שנמסרה ל"זמרשת" ע"י ארכיון קיבוץ נחל-עוז, בעזרתו של חבר הקיבוץ יענקלה כהן.