מילים: משה טבנקין
לחן: דוד זהבי כתיבה: 1948 הלחנה: 1957
|
השיר נכתב בפסח תש"ח. הוא פורסם לראשונה בתש"ט 1949, בספר "בנים: קובץ זכרון לבני עין-חרוד שנפלו במלחמת העצמאות", (עריכה: זרובבל גלעד ודוד מלץ). השיר נדפס שוב ב"ספר שירים" של משה טבנקין (למעט המהדורות הראשונות שלו), והוקדש על ידי המחבר "לנשמות ירובעל ורפי יקירינו" - שני בני עין חרוד שנפלו בקרבות מלחמת העצמאות: ירובעל הוא בנו של שלמה לביא, איש עין חרוד, שנפל בגלבוע ב-19.3.48 כשהיה בן 24, ורפי הוא בנו של הסופר דוד מלץ, אף הוא חבר עין חרוד, שנפל כחודש לאחר מכן. מילות השיר הושמעו לראשונה על קברו של רפי מלץ ומאז הוא מוקרא מדי שנה בימי הזיכרון בעין חרוד. חודשיים לאחר נפילתו של רפי מלץ, ב-14.6.48, נפל בנו השני של שלמה לביא, הלל בן ה-19, שלחם בחטיבת הנגב, וסירב להפצרות הקיבוץ שלא להתגייס.
קיימים שני נוסחים של השיר. בנוסח הראשון, שהתפרסם בספר "בנים", נפתח הבית השלישי במילה "נולד", והבית החמישי - במילה "נגמל". בנוסח השני, המאוחר יותר, שנדפס ב"ספר שירים" של המחבר, שונו שתי המילים הללו. המילה "נולד" (בית 3) שונתה למילה "גֻדַּל" ואילו המילה "נִגְמַל" (בית 5) הוחלפה במילה "נולד".
בחג הארבעים לעין חרוד (1961), הולחן השיר ע"י בת עין חרוד פרופ' דליה כרמי, כלת פרס ישראל לשנת תשע"ב 2012. הקלטת היצירה - לסולנית ונשים, אבדה. תוויה נמצאים בעין חרוד.
תודה לענת ציזלינג, מנהלת ארכיון עין חרוד מאוחד.
שלושה מתוך תשעת בתי השיר (בתים 1,2,5) נכללו ב"קנטטה לחג הבנים" שהולחנה ע"י דוד זהבי לחג המחזור החמישי בקיבוץ נען (1957). מאז, מושרת הקנטטה מדי שנה ב"חג הבנים".
האזינו לביצוע השיר בחג הבנים בנען בשנת 2003.
ראו השיר בלחן מאוחר מאת ישראל קוט (1982). מתחת לסרטון מובאות נסיבות כתיבת הלחן.
כל מידע נוסף אודות השיר, כולל הערות, סיפורים, צילומים – יתקבל בברכה לכתובת contact@zemereshet.co.il.