מילים: נתן יונתן
לחן: לב (לבקו) רבוצקי כתיבה: 1951 הלחנה: 1935
|
הדודאים  |
שלישיית שריד 
שנת הקלטה: 1963
מקור: המופע "אנו עולים ושרים", היכל התרבות, תל אביב
הביצוע נכלל בתקליט השני מתוך שניים מתוך המופע "אנו עולים ושרים". כעבור שנה הועלה גם לתקליט של שלישיית שריד. עותק נשמר גם באוסף הסלילים של קול ישראל.
מתוך: אוסף סלילי קול ישראל בארכיון הצליל בספרייה הלאומיתנכלל בתקליט: טוב ללכת בדרכים
נכלל בתקליטור: אנו עולים ושרים - שירי תנועות הנוער
נכלל בתקליט: אנו עולים ושרים: יובל השומר הצעיר, חלק 2
רותי פריד 
מקור: ארכיון הצליל, הספרייה הלאומית
פרטים נוספים על ההקלטה ראו באתר הספרייה הלאומית. כמו כן, ניתן להאזין להקלטה המלאה.
המקהלה האוקראינית הממלכתית "דומקה"  
ביצוע בשפת המקור (אוקראינית) יחד עם תזמורת אוקראינית בניצוחו של ג. אדלר.
השיר העברי נכתב למנגינת השיר הסובייטי (שנכתב במקור באוקראינית) Пiсня про Сталiна ("שיר על סטאלין").
בשנת 1935 עמד סטאלין לבקר באוקראינה. לקראת ביקורו גויסו משורר ומלחין ממוצא אוקראיני לכתוב את שיר ההלל לרודן בו הוא מדומה לנשר גדול הממריא לשמים ובכך מראה את הדרך לעם. את המילים לשיר כתב מאקסים רילסקי והלחין לב רבוצקי. לגרסתו העברית של נתן יונתן אין כל קשר למקור.
בדבריה של צפירה יונתן (להלן) מצוין שם השיר המקורי "קנטטה לסטאלין", אותו היא לקחה מהתרגום הצרפתי (ר' צילום החוברת להלן). במקור כאמור שם השיר המקורי Пiсня про Сталiна ("שיר על סטאלין").
מספרת צפירה יונתן (אשתו הראשונה של נתן יונתן):
השיר נכתב למנגינה סובייטית (אוקראינית) שמצאתי בחוברת לשירים אלה (ונראתה לי מתאימה לצרכי כמורה למוזיקה), וכשנוכחנו שמילות השיר הן קנטטה לסטאלין, החליט נתן לכתוב מילים משלו. השנה היא 1951.
בנובמבר 2005 סיפרה צפירה בהרחבה כיצד הגיעה למנגינה:
פתחה של החנות הקטנה נמנם לו האיש אדיש אליי בתכלית. עברתי על פניו, ופניי אדישות משלו, ונכנסתי. ערימת הספרים הגיעה כמעט עד התקרה המאובקת והאפשרות למצוא כאן מה שביקשתי נראתה מופרכת לחלוטין. חיפשתי שירונים, ספרי שירים מזומרים משירת העמים; למען האמת שירים רוסיים בעיקר, כי הימים ימי סוף מלחמת העולם השנייה, ימי הניצחון, ימי סוף שלטונם של הנאצים. עמדתי אבודה מול קיר הספרים ומול אדישותו של בעליו, עד לאותו רגע שקולו הרועם הלם באוזניי: "אמצא לך כל ספר שתרצי". אשרי המאמין, חשבתי, ובכל זאת הלכתי אחרי קולו: "שירים רוסיים אני מחפשת, שירים ברוסית". וכאן אקטע את המשכו של הסיפור, ואגיע לתכלית: גלגולו של השיר "העולם עגול ופתוח".
בפינה השכוחה ביותר של המקום הזה השתרבבה חוברת דקה שמשכה משום מה את עיני. שלפתי אותה ובו ברגע רציתי להחזירה: אמנם שירים ואפילו תווים, אבל בצרפתית, ואני לא שם בכלל! במבט חטוף בכל זאת קלטתי שאלה שירים סובייטיים ועמדה לי הסבלנות לדפדף ולמצוא בשערה את ההמנון הסובייטי דאז, ובעמוד הבא – מנגינה נחמדה נעימה לפיזום. הרי זה מה שחיפשתי: שיר רוסי כלבבי. החוברת אצלי, ונוסף לי שיר ללקט השירים שלי: רובם ככולם מתורגמים או כתובים מחדש בידי נתן (אז נתן קליין, אישי המשורר ולימים נתן יונתן). בפענוח פשוט ביותר התבררה זהותו של השיר: קנטטה לסטאלין. לא קשה לנחש שמילות השיר פשוט לא התאימו (למרות... ואין צורך לפרט עד כמה נערץ היה האיש באותם זמנים ובאותן הנסיבות).
ואז נחה על נתן רוח השירה, ובאו מילות השיר כפי שהושרו ב-1951 וכפי שהן מושרות עד היום.
על פי "אתר הקיבוצים", סיפורה של צפירה סופר גם במקומון "הדף הירוק" בתאריך 8.12.2005.
השיר בביצועה של שלישיית שריד משנות השישים שימש כאות הסדרה ללימוד עברית בטלוויזיה הלימודית "עברית בסימן טוב" באמצע שנות השבעים (קודם לשיר פתיח של שניות אחדות מ"יש ואומרים אנשים" של שלישיית שריד).
ביצועים נוספים:
- שלישיית שריד במשטרת נהלל בשנת 2009.
- גלי עטרי, עוזי מאירי, אופירה גלוסקא ודודו זכאי.
- חבורת התקליט "למרוסיה באהבה".
כל מידע נוסף אודות השיר, כולל הערות, סיפורים, צילומים – יתקבל בברכה לכתובת contact@zemereshet.co.il.
דפי השיר "קנטטה לסטאלין" מתוך החוברת הצרפתית ממנה לקחה צפירה יונתן את תווי השיר.
תודה לצפירה יונתן