מילים: אברהם שלונסקי
לחן: מרדכי זעירא
|
![]() ותיקי הגבעטרון  |

אהרון שמי 
שנת הקלטה: 21.1.2008
מקור: הספרייה הלאומית
פרטים נוספים על ההקלטה ראו באתר הספרייה הלאומית. כמו כן, ניתן להאזין להקלטה המלאה בקובץ הראשון מתוך שניים בהקלטה. (השיר נמצא בתזמון 0:19:51).

משתתפי הקלטת שירי "המשיחיות האדומה" 
מקור: הספרייה הלאומית
פרטים נוספים על ההקלטה ראו באתר הספרייה הלאומית. כמו כן, ניתן להאזין להקלטה המלאה. (השיר נמצא בתזמון 0:28:52).
קטעים מתוך השיר השני, "אין דבר", מתוך הפואמה "קוממיות". החלק הראשון (עד המילה "ובטון") לקוח מהחלק הראשון של השיר, ואילו ההמשך לקוח מהחלק השני של השיר (או שמא משיר שלישי בפואמה, המופיע ללא כותר).
המוטו לשיר הוא "אסוף אגרופך, אדוני השוטר" מאת ו. מיקובסקי. על פי אורי קריץ וראובן קריץ, "בדרכי השירה" כרך ב, מהדורה שניה (2001), עמ' 578: המוטו לקוח מ"מרש השמאל" ל[ולאדימיר] מאיאקובסקי.,, שלונסקי גייר את המרש של מאיאקובסקי והעביר מוטיבים מהפכניים מהווי המלחים של 1918 אל הווי תנועת ההתיישבות של שנות העשרים".
מהשיר הראשון בפואמה לקוח הטקסט של "אחיי כה לחיי" ו"אנו כולנו".
על פי כתבה ב"דבר", "בשבת שלפני הקונגרס", 31.8.1933, "השיר נשמע" בחגיגת הקרן הקיימת לישראל ערב פתיחה הקונגרס הציוני השמונה עשר (בפראג). ככל הנראה מדובר בדקלום של הטקסט ללא לחן, כי לפי הכתבה הגוף המבצע היה "מקהלת דיבור".
בכנס "הפועל" הרביעי בשנת 1935, נערכו תרגילי התעמלות לפי השיר המולחן [וגם לפי השיר "אחיי כה לחי"] (ע"פ עמנואל גיל, סיפורו של "הפועל", הוצאת הקיבוץ המאוחד, תל אביב 1977), כמצוטט ב"חדשות בן עזר 295" בשאילתא של אלון גל לאליהו הכהן. [במקור זה מיוחס לחן השיר לסמבורסקי, לבטח בשגגה].
כל מידע נוסף אודות השיר, כולל הערות, סיפורים, צילומים – יתקבל בברכה לכתובת contact@zemereshet.co.il.