מילים: לא ידוע
לחן: לא ידוע
|
מיכל אגר, מירון אגר, צביקי אגר 
שנת הקלטה: 20.5.2010
מקור: אתר זֶמֶרֶשֶׁת |
חבורת שהם  ביצוע:
עזרא כדורי 
מקור: הספרייה הלאומית
פרטים נוספים על ההקלטה ראו באתר הספרייה הלאומית. כמו כן, ניתן להאזין להקלטה המלאה. (השיר נמצא בתזמון 2:43:42).
הועתק מקלטת פרטית של עזרא כדורי
ותיקי "המחנות-העולים" 
שנת הקלטה: 12.8.1990
מקור: הספרייה הלאומית
פרטים נוספים על ההקלטה ראו באתר הספרייה הלאומית. כמו כן, ניתן להאזין להקלטה המלאה. (השיר נמצא בתזמון 0:48:00).
צבי חומסקי 
מקור: הספרייה הלאומית
פרטים נוספים על ההקלטה ראו באתר הספרייה הלאומית. כמו כן, ניתן להאזין להקלטה המלאה.
השיר בתזמון 00:16:20
את סיפור השיר תיעדו אליהו הכהן וגיל אלדמע מפי ד"ר ברוך בן-יהודה. הדברים נדפסו גם בעיתון "עתמול", כרך ג' גיליון 6 (יולי 1978), עמ' 20. העמוד מודבק גם בכרטסת מאיר נוי, עמ' 1211 במקבץ הסרוק. על פי מקור זה:
חבורת סטודנטים יהודים בווינה מיהרה וחיברה אז [בעקבות העלאת "תכנית אוגנדה" בקונגרס הציוני הששי ב1903] המנון למדינה היהודית העתידה לקום באוגנדה, שיר שהוא תערובת של מילים כושיות ולטיניות. השיר הגיע לארץ ונפוץ בה לאחר שסטודנט יהודי מווינה, גריהר שמו, עלה לארץ וכיהן כמורה לצרפתית בגימנסיה "הרצליה" בתל אביב, ובטיול למטולה שערכו תלמידי הגימנסיה בשנת 1912, לימד את השיר.
הסיפור מובא גם בתוכנית "שרתי לך ארצי" (תוכנית ג) ומיד לאחריו מבצעת את השיר חבורת רננים.
על בסיס סיפור זה, שנשמע סביר בהחלט, התפתחה אנקדוטה כאילו מתנגדי תכנית אוגנדה, שכונו "ציוני ציון", שרו את השיר הזה כ"המנון אוגנדה" כמחאה במהלך הקונגרס עצמו. סיפור זה קיבלנו כעדות משפחתית מצביקי אֶגֶר, וכן מביאה נתיבה בן-יהודה לגבי "גולי גולי" (ראו שם). בפרוטוקול הקונגרס אין זכר להתרחשות כזאת.
צביקי אֶגֶר מעיד כי טרומפלדור לימד את השיר בקרב ילדי כפר גלעדי, בהם אימו, ממנה למד את השיר. על קשר נוסף של שיר זה לטרומפלדור, מעיד צבי חומסקי, בראיון המוקלט בארכיון הצליל הלאומי (Y 08515-CAS_A). לפני שהקליט את השיר (ר' לעיל) סיפר שלמד את השיר (שמשום מה חשב שהוא באספרנטו) מיוסף טרומפלדור בעת ששניהם עבדו במושבה מגדל [1912?].
לחן החלק הראשון של השיר זהה ללחן החלק הראשון בשיר הג'יבריש Ging Gang Gooli (המילה האחרונה נרשמת בשלל כתיבים). המשך המנגינה אחר, למרות דמיון מוטיבי קלוש. השיר יוחס בעבר למייסד תנועת הצופים באנגליה רוברט באדן-פאוול בכנס הצופים הראשון בשנת 1920. האזינו לשיר בנוסח הבריטי. בערך על השיר בויקיפדיה האנגלית מובאים תווים של גרסה בתעתיק שוודי של הג'יבריש משנת 1905 מתוך הופעת קברט בגותבורג. נטען שם בלי אסמכתא כי "המילים והמנגינה כנראה נלקחו משיר סטודנטים במרכז אירופה", והדבר הולם היטב את העדות על הסטודנטים היהודים בווינה. אפשר לשער שהסטודנטים היהודים לקחו שיר ג'יבריש כללי וקראו לו "המנון אוגנדה". בדף השיחה לערך מובאים שירים מוקדמים יותר עם זיקה חלקית לשיר. איתור: ד"ר יוסף גולדנברג, אוקטובר 2018.
הטקסט של השיר הבריטי פותח בהברה ging בעלת דמיון להברה הפותחת של "צ'ינג קוואי", והטקסט של המשך השורה הראשונה מתאים לשיר ג'יבריש אחר - "גולי גולי" הנזכר לעיל.
כל מידע נוסף אודות השיר, כולל הערות, סיפורים, צילומים – יתקבל בברכה לכתובת contact@zemereshet.co.il.