מילים: סמואיל יאקובלביץ' מרשק
עברית: משה אהרון אביגל (בייגל) לחן: נחום נרדי כתיבה (בשפת המקור): לפני 1927
|
נעמה נרדי 
נכלל בסדרת/מארז התקליטונים: Children of Israel sing
|
השיר העברי הוא גרסה עברית של שירו הרוסי של סמואיל (שמואל) מרשק: Мастер-ломастер ("נגר-חוטב עצים").
מבהיר אלי ס"ט:
השיר הרוסי נכתב, לפי מקורות רוסיים, לא אחרי 1927. ב"זמרשת" לא היינו מודעים לכך של"הנגר הקטן" מקור זר. באוגוסט 2021 פנה אלינו הגולש רואל אפפלבאום והעיר ש"הנגר הקטן" הוא תרגום מרוסית.
האם יש קשר ברור בין השירים? ללא ספק יש קשר ! בשני השירים מסופר על ילד שמנסה לנגר חפצים שונים, תחילה מזנון, אח"כ שרפרף ואחר כך מסגרת לתמונה, בסדר זה. פעם אחר פעם הוא לא מצליח ופעם אחר פעם יש לו תקלות ונשאר לו פחות ופחות עץ כחומר גלם והוא נאלץ לבחור לעשות חפץ יותר קטן, יותר פשוט..
במבט שטחי נראה שהשיר העברי הוא תרגום השיר הרוסי ולא כך ! השיר הרוסי מתחיל בהצהרה של הילד שהוא לא רוצה ללמוד, וממעשיו עולה שהוא חושב שהוא שולט בנגרות. ההצהרה הזו אינה בשיר העברי. בסוף השיר העברי, הילד בונה עפיפון, מעיף אותו ומרוצה ממעשה ידיו, בסוף השיר הרוסי כלל אין עפיפון והילד ננזף ע"י חבריו שהוא לא נגר אלא חוטב עצים. ע"פ האידיאולוגיה הסובייטית לאמנות תפקיד מחנך, שירו של מרשק מותאם לאידיאולוגיה זו, לא כך בגרסה העברית.
"הנגר הקטן" הוא, אם כן, גרסה עברית ולא תרגום של שירו של מרשק.
למעשה מדובר לא בשיר אלא ב"פואמה", שהיא יצירה ספרותית הכתובה כשיר ארוך: עלילתי, לא לירי והשורות קצובות ובחריזה. סוגה ספרותית זו למעשה נעלמה מהספרות העברית, ברוסיה הייתה ועדין מקובלת. פואמה אחרת של מרשק: Вот какой рассеянный ("כזה מפוזר"), שנכתב ב- 1930, עובד ע"י לאה גולדברג לגרסה עברית פופולארית "המפוזר מכפר אז"ר", שמנסה לסוע לירושלים ומגיע לתל-אביב, המפוזר הרוסי רוצה לסוע למוסקבה ומגיע ללנינגרד... הפואמות מתאימות יותר לדיקלום, צורת ביצוע נפוצה בתרבות הרוסית.
נשמח להשלמת המילים החסרות.
כל מידע נוסף אודות השיר, כולל הערות, סיפורים, צילומים – יתקבל בברכה לכתובת contact@zemereshet.co.il.
סיפורו של אלי ס"ט (עורך השירים שמקורם רוסיה ב"זמרשת").
באוגוסט 2021, הופנתה אלי, לברור, סוגיה, שהעלה גולש בשם רואל אפפלבאום. לטענתו הפואמה "הנגר הקטן", ש"בזמרשת", שעד אז מחברה נחשב משה אהרון אביגל (בייגל), היא תרגום של פואמה רוסית בשם "Мастер-ломастер" של סמואיל מרשק.
מיהו סמואיל (שמואל) מרשק ידעתי גם ידעתי, הלא הוא מחברם של עשרות, אם לא יותר מזה, פואמות רוסיות לילדים, בעלות אופי חינוכי ובהן הפואמה ההומוריסטית Вот какой рассеянный ("כזה מפוזר"), אותה עיבדה לאה גולדברג ל"המפוזר מכפר אז"ר". אבל לא הכרתי את "הנגר הקטן" ולא את הפואמה הרוסית שנטען שהיא מקורה.
קריאת "הנגר הקטן" לא עוררה בי אסוסיאציה כלשהי, אבל הפואמה הרוסית הבהירה לי שלשתי הפואמות מתכונת דומה: בשתיהן ילד, שמתיימר לשלוט בנגרות והוא מנסה לבנות מלוחות-עץ חפצים: בתחילה מזנון, אחר כך שרפרף ואז מסגרת לתמונה. הוא לא מצליח ופעם אחר פעם נשאר לו פחות ופחות חומר גלם שהוא יכול לעשות ממנו חפץ יותר קטן..
המתכונת הזו "הקפיצה" לזכרון החזותי שלי את המילה "פְּסִיק".
היה זה לפני כשבעים וחמש שנים ואני אז כבן שבע. בסלון שבבית משפחתנו ב"מעונות עובדים", ברחוב ברזילי 21, בחיפה, היה ארון ספרים ענק. אחד הספרים, מהראשונים שקראתי בעצמי, היה ספר סיפורים. כריכה כבר לא הייתה לו, סימן לשימוש הרב שעשה בו אחי הגדול - איתן.
האחרון בספר, היה סיפור בשם "פְּסִיק", על איכר שבא אל נפח, נתן לו מטיל ברזל וביקש שיעשה ממנו מחרשה. הנפח הבטיח: "תבוא עוד שבועיים, המחרשה תהיה מוכנה". אחרי שבועיים כשבא האיכר, אמר הנפח שלא היה מספיק ברזל בשביל מחרשה. "מה תוכל לעשות מהחומר שיש?" שאל האיכר. "פטיש", ענה הנפח, "גם פטיש חפץ חשוב", אמר האיכר, "עשה לי פטיש". "תבוא עוד שבועיים", אמר הנפח, "הפטיש יהיה מוכן". אחרי שבועיים, כשבא האיכר, אמר הנפח שלא היה מספיק ברזל בשביל הפטיש והבטיח לעשות מסמר ואחרי שבועיים נוספים, כשבא האיכר, אמר הנפח שלא היה מספיק חומר למסמר... "אז למה יש מספיק חומר?" שאל האיכר, "לפסיק", ענה הנפח. "פסיק?" תמה האיכר, "אני לא יודע מה זה פסיק". הנפח הכניס את פיסת הברזל שנשארה לתנור וכשהייתה מלובנת, בעזרת מלקחיים, זרק לחבית מים. פיסת הברזל המלובן, כשצללה למים, השמיעה את הצליל: "פְּסִיק"... זה מה שידע הנפח לעשות ממטיל ברזל.
הייתה לי תחושה שהסיפור הוא מספר של לוין קיפניס, שהסיפור הראשון בו היה "מתנת הים", על ילדה עניה, שאחרי ליל סערה מוצאת על החוף בובה שכל כך רצתה בה, אך יד משפחתה לא היתה משגת. טלפנתי לידידתי ציונה קיפניס - כלתו של לוין, פעילה בארכיון ושותפה ליצירת הקטלוג של יצירותיו ואחרי דקות אחדות אישרה ציונה: "לא ידעתי, אבל יש בקטלוג סיפור בשם "פְּסִיק" ובהמשך אישרה גם שהסיפור הוא מתוך הספר "וכה אמר סבא", מעשיות, הוצאת שטיבל, 1929, שגם הסיפור "מתנת הים" היה בו.