מילים: פייטן לא ידוע
לחן: לא ידוע (רוסי)
|
דורי גלבוע, נעמן דג  |
המילים. מסביר חוקר הזמר החסידי יעקב מזור: המלים הם הבית השישי מתוך שמונה בתים של זמר לשבת, אשר פותח במלים "כל מקדש שביעי", אותו שרים בכל קהילות אשכנז, כולל חסידים, בסעודת ליל השבת. יש חסידים אשר נוהגים לחלק זמירות ארוכות לשניים ומתאימים לחלק השני ניגון שונה מזה המושר עם כל הזמר. חסידי סלונים אומרים את הזמר "כל מקדש" בנעימת ה"נוסח" המקובל אצל כל האשכנזים, בסעודת ליל השבת אותה אוכלים בביתם עם המשפחה. וב"טיש", היינו בסעודת הרבי בליל השבת, הם שרים את הניגון של "משוך" (המבוסס על ה"מארש של נקולאי"), כדרכם, ללא מלים.
הלחן
על פי צבי (גרימי) גלעד:
מספרים מחסידי קרלין, שבעת הלווייתו של הצאר ניקולאי, (ניקולאי הראשון, 1855) עמד אביו של הינוקא מסטולין, ה'בית אהרון' זצ"ל, עם אחדים מחסידיו, ושמעו שיר שהושר בהלוויה, אמר הרבי לחסידיו: "את הניגון הזה נקח ונשיר לפיו את 'מזמור שיר חנוכת הבית לדוד' ", עד היום, נוהגים חסידי סטולין-קרלין לשיר את 'מזמור שיר' בלחן זה, בחג החנוכה או בשמחה של חנוכת בית.
חסידי סלונים למדו את המנגינה מחסידי קרלין והצמידו לה מלים אחרות: "משוך חסדך", אך קוראים לשיר "משוך ניקולאי".
יעקב מזור מבהיר:
ללחן שבפי חסידי שלוש הקהילות - שני הפלגים של קרלין (קרלין-סטולין ופינסק-קרלין) וסלונים - המבנה האופייני הבא: א-ב-ג-ד-ג. הגרסה שבאתר מקוצרת ומבוססת על שלושת הקטעים הראשונים (א-ב-ג) תוך שינוי משמעותי במלודיה של הקטע השלישי (ג).
כל מידע נוסף אודות השיר, כולל הערות, סיפורים, צילומים – יתקבל בברכה לכתובת contact@zemereshet.co.il.
תיווי לפי הקלטת דורי גלבוע והחבורה: יוסי גולדנברג