מילים: קדיש יהודה (לייב) סילמן
(לחנים נוספים לטקסט זה)
לחן: פואה גרינשפון כתיבה: לכל היאוחר 1924
|
לשיר מנגינות שונות. בשירונו של סילמן "לכו נרננה" (תרפ"ח 1928) רשום כי "לשיר זה נתחברו מנגינות שונות, בהן גם של הפרופ' וינברג (פריז) ושל מר ביאלסקי." לחנים אלה אינם בידינו. על לחן ביאלסקי נשתמרה ידיעה בעיתון "הארץ" מיום 8.1.1924 ולפיה השיר זומר בשכונת בית הכרם בירושלים בעת ביקור קבוצת "הכוח" מווינה בביצוע מקהלה מאוחדת של הגימנסיה ושל בית המדרש למורים.
לחן מזוהה בידי מלחין שפעל כבר בשנות העשרים הוא לחנו של פואה גרינשפון (נדפס עם תווים בשירון משיריו שיצא לאחר מותו, עמ' 79).
עדות לכך שהשיר זומר בפועל (לא ברור באיזה לחן) היא הכללתו בפנקס השירים הפרטי של עליזה פרידלנד, שם הוא נכתב תחת הכותרת "שיר המכבים". הפנקס נפתח בשנת 1919 וככל הנראה תיעוד השיר שם הוא המקור המוקדם ביותר לשיר.
לכבוד המכבייה הראשונה (1932) נדפס השיר בנוסח לקול ופסנתר בלחן חדש מאת גבריאל גראד תחת השם "המנון המכבי". (ראו ידיעה בעיתון "דבר" מיום 22.3.1932). ואולם, מאחר ולשיר מקורות מוקדמים יותר מתברר שאף שסילמן הוא הוגה השם "מכבייה", הטקסט לשיר הזה לא נכתב מלכתחילה עבור המכביה.
לחנים נוספים כתבו לשיר דוד זהבי (רק לבית הראשון, בשירון "מזמור לדוד" רשום כמחבר המילים בשוגג דוד לויטס; שלא כרוב לחני זהבי, הלחן אינו מתוארך) ואברהם דיאמנט.
כל מידע נוסף אודות השיר, כולל הערות, סיפורים, צילומים – יתקבל בברכה לכתובת contact@zemereshet.co.il.