מילים: פיוטר בלוב
תרגום: לא ידוע לחן: דמיטרי פוקראס, דניאיל פוקראס (טקסטים נוספים בלחן זה) הלחנה: 1936
|
מיכאל קוכמן 
שנת הקלטה: 18.12.2010
מקור: אתר זֶמֶרֶשֶׁת |
מקהלת הצבא האדום 
ביצוע השיר בשפת המקור (רוסית)
השיר העברי נכתב למנגינת השיר הרוסי-סובייטי Конармейская ("שיר חיל הפרשים"). ההשראה לשורה הראשונה היא כנראה מהשורה הראשונה של שירו של חיים גורי (לפי אותה מנגינה) "יום יבוא אחים" ואילו ההמשך הוא תרגום חלקי של הבית הרביעי בגרסה המלחמתית של השיר הרוסי, אותו כתב (על פי האתר הרוסי sovmusic) פיוטר בלוב ב- 1941 (ר' הגרסה לעיל).
מספר ד"ר מיכאל קוכמן:
לאחר פלישת הנאצים לרוסיה ביוני 1941 הציף את היישוב העברי בארץ גל של אהדה לבריה"מ ובעקבותיו בא גם גל של שירים רוסיים. מרביתם של שירים אלה בלבושם העברי הונצח בכתובים וגם בתקליטים ותקליטורים כגון תקליט "שירי תנועות הנוער". מן השירים שלא הונצחו זכור לי היטב השיר הזה.
מילות השיר חוברו בהתאמה למנגינת השיר הרוסי "שיר ארמיית הפרשים", אולם בעוד השיר המקורי חובר להאדרת עלילות הגבורה של פרשי בודיוני בתקופת המהפכה הבולשביקית ב-1918, הרי "בבוא היום" חובר ככל הנראה בתקופת מלחמת האזרחים בספרד (1936 – 1939) להעלאת המורל בקרב לוחמי הבריגדה הבינלאומית שלחמה לצד ממשלת ספרד הרפובליקנית שהותקפה על ידי כוחות האופוזיציה הלאומנית בראשותו של גנרל פרנקו. אולם תפוצתו של השיר צברה תאוצה בקרב חוגים נרחבים רק לאחר שברה"מ הותקפה על ידי הצבא הנאצי במהלך מלה"ע השנייה. מכל מקום השיר נתפש כשיר מלחמה סובייטי שנועד להעלאת המורל של חיילי הצבא האדום במלחמת העולם השנייה נגד ההתקפה ההיטלראית. לא ברור מי הוא מחבר השיר במילותיו החדשות ומי תרגמו לעברית, אך תפוצתו בארץ הייתה רבה.
לאחר תום מלה"ע השנייה, כאשר הבריטים סגרו את שערי הארץ בפני פליטי השואה, חיבר חיים גורי את השיר "יום יבוא אחים" (לאותה מנגינה) לשם עידוד חברי הפלי"ם שעמדו בראש הברחת אוניות המעפילים לארץ. חיים גורי הכיר את מהדורת השיר ממלה"ע ופתיחת השיר שחיבר הושפעה, כך הודה בשיחתו עמי, ממילות הפתיחה של השיר הרוסי במהדורתו החדשה.
וורושילוב ובודיוני המוזכרים בשיר היו מצביאים בצבא האדום שהצטיינו במלחמת האזרחים ברוסיה בתקופת המהפכה הקומוניסטית, ובשניהם נתלו תקוות רבות בשלביה הראשונים של המלחמה נגד הצבא הגרמני.
עוד לאותו לחן: יום יבוא אחים" ושם מידע נוסף על השיר המקורי, תווים, גרסאות מילים וביצוע בשפת המקור (רוסית) וקישורים לשירים נוספים לאותו לחן.
כל מידע נוסף אודות השיר, כולל הערות, סיפורים, צילומים – יתקבל בברכה לכתובת contact@zemereshet.co.il.
תווי השיר הסובייטי