מילים: אליהו בילס
לחן: עממי רומני (טקסטים נוספים בלחן זה) תרגום/נוסח עברי: 1920
|
אלי סט 
שנת הקלטה: 11.2014
מקור: אתר זֶמֶרֶשֶׁת גרסת השיר כפי שהושרה ביגור בשנים 1923-40, נלמדה בטלפון מלאה מרזל. |
מיכל אלעזר (טיפליצקי), רון מי-בר, רותי פריד, ציונה קיפניס, מיה שביט 
מקור: אתר זֶמֶרֶשֶׁת
הוקלט על-ידי שי דרורי מ-Timeless Recording
הביצוע תועד גם בווידיאו.
הוקלט במסגרת: מפגש זמרדעים ו'אירמה פטרובנה יאונזם 
מקור: מתוך סרט הקולנוע הסובייטי "מחפשי האושר"
ביצוע השיר ברוסית
בסרט לא מצוין שם הזמרת. על פי האתר הרוסי Livejournal הזמרת בסרט היא אירמה יאונזם ומחבר המילים הרוסיות לגרסת השיר שבסרט הוא ולאדימיר וולז'נין.
ההקלטה זוהתה ע"י ד"ר יוסף גולדנברג בתאריך 15.2.2014.
אירמה פטרובנה יאונזם 
מקור: מתוךתקליטמס'B-10471K-8שלחברתגראמפלאסטפסט
ביצוע השיר ביידיש, במילותיו של בורוך (בוריס) ברגוליץ. בלווי אנסמבל בניצוחו של מאקסים יאקובלביץ' פרייבל.
השיר חובר בקובנה בשנת 1920. כך העיד המחבר בפני מאיר נוי ב21.10.1964 (ראו תיעוד בכרטסת מאיר נוי, עמ' 1003 במקבץ הסרוק). השיר נפוץ ביישוב בעיקר כ"על יד חיפה יש כרמל", אולם הגרסה המקורית של המילים היא "אצל חיפה יש כרמל".
מלבד עדות המחבר, הגרסה "אצל חיפה יש כרמל" נלמדה בגן ילדים בליטא ב-1926 בקירוב (ר' ב"פרטים נוספים", תחת מילות הגרסה). שיר בכותרת זו ("אצל חיפה יש כרמל") מתועד גם כ"שיר חלוצים" שהושר ביגור בשנים 1923-40 בעבודת המוסמך של לאה מרזל, עמ' 152. בתאריך 29.11.2014, אישרה לאה כי המנגינה המופיעה בדף השיר היא המנגינה שהושרה בקיבוץ יגור שרבים ממייסדיו מוצאם מקלוסובה. בנוסף לממצא של מרזל, השיר תועד גם בספר קלוסובה (הוצאת בית לוחמי הגיטאות, 1978, עמ' 211) והופיע גם בשירון השומר הצעיר מלבוב, 1932.
לחן השיר בשתי הגרסאות דלעיל הוא נוסח מפושט של "הלחן הגרעיני" אותו אפשר לשמוע בגרסאות הרוסית והיידית של השיר (ר' לעיל) וכן בחלקים ב' וג' בביצועו של משה ברק לשיר "דוניי דוניי עדרים". מקור הלחן רומני או אולי ארומני - ראו הפניה לדיון מורחב מדף "הכרמלה". מקור זה קדם כמעט בוודאות לגלגולים היהודיים של הלחן.
להלן השארנו דברים שנכתבו אצלנו לפני שהתברר המקור הרומני:
מעיר אלי סט:
בהקלטה הרוסית הראשונה לעיל סממנים יהודיים ברורים. היא מופיעה כשיר חתונה בסרט הקולנוע הסובייטי "מחפשי האושר" המספר על משפחה יהודית שמהגרת בשנות השפל מהמערב לקולחוז בבירוביג'אן ושם מוצאת את אושרה. את פס הקול של הסרט הלחין איסאק דונאייבסקי, ומשום כך מקורות רבים מייחסים לו את לחן השיר, אולם כאמור לעיל הלחן היה מוכר שנים רבות לפני הסרט; סביר להניח שאת השיר הכניס דונאייבסקי לסרט כפי שהכניס שירים אחרים שאינם פרי הלחנתו ("קומה אחא" ו"ים מפואר, הבייקאל הקדוש"). כמו כן, ניתן להניח שאת הטקסט הרוסי לשיר שבסרט כתב ולאדימיר וולז'נין שכתב עבור אותו סרט גם את הטקסט של "שיר דייגים" למנגינת "קומה אחא".
ומוסיף אורי יעקובוביץ':
שיר נוסף לאותו לחן, המהווה חיזוק לסברה שהלחן היה מוכר וחוברו לפיו מילים לעת מצוא הוא "שיר היתולי למוסיקה מהסרט מחפשי האושר" שבאתר sovmusic. כתבו את המילים יורי צייטלין וקוסטיה פרוקופייב ב-1938.
על הגרסה היידית (ר' ביצוע לעיל) כותב צבי (גרימי) גלעד:
את הגרסה היידית של אותו שיר חתונה כתב בוריס (בורוך) ברגולץ. השיר הוקלט ע"י אירמה יאונזם בתקליט שיצא ב-1941. סביר להניח שגם ברגולץ כתב את המילים לאותו לחן יהודי ידוע.
עוד בלחנים קרובים ממקור משותף לפחות לחלק מהלחן:
- "הכרמלה" ושם תווי השיר וזיהוי מקורו הרומני/ארומני.
- "דוניי דוניי עדרים"
- "ארץ ישראל בלי תורה"
- חלק הפזמון בשיר היידי "דריי טאכטערלאך" (בביצוע חווה אלברשטיין תזמון 0:57) קרוב ל"לחן הגרעיני"
- התחלת Wedding song and freilachs בביצוע להקת אוי דיביז'ן (זמין בספוטיפיי)
כל מידע נוסף אודות השיר, כולל הערות, סיפורים, צילומים – יתקבל בברכה לכתובת contact@zemereshet.co.il.