לידה: 15.5.1902
פטירה: 16.9.1986
לגלריית התמונות של מרדכי רוט
מרדכי רוט נולד בפולין בעיירה בצ'ינה. החל ללמוד בחדר ואחר כך המשיך בחינוך חילוני בבית ספר עממי ובבית ספר תיכון.
עוד בהיותו בפולין היה חבר ומדריך בתנועת השומר הצעיר. ב-1920 עלה ארצה במסגרת התנועה והיה ממייסדי קיבוץ בית אלפא. באותה עת עבד גם בסלילת כבישים ובייבוש ביצות בעמק יזרעאל.
ב-1930 התעורר בו הרצון להתמסר לאמנות הזמרה והוא יצא לברלין להשתלמות ולמד שנתיים ב"סמינריון להשכלה מוסיקלית לנוער" מיסודו של פרופסור ייעדה. הוא השתתף גם כשומע חפשי בבי"ס גבוה למוסיקה בברלין ולמד אצל המומחה הידוע לפיתוח קול, פרופסור דניאל.
רוט מימן את לימודיו ע"י מתן שיעורים בעברית לתלמידים צעירים שהשתייכו לתנועה הציונית, ע"י הופעות בקונצרטים וכן כזמר במקהלה שהופיעה בתיאטראות.
בשהותו בברלין הכיר את הפסנתרנית פלה טננבאום מהעיר בנדין בפולין שהייתה באותה עת סטודנטית באקדמיה למוסיקה, שאותה סיימה בהצטיינות. מרדכי ופלה נישאו ב-1932.
ב-1934 הופיע בקונצרט מטעם ההסתדרות הציונית כשאשתו פלה, מלווה אותו בפסנתר ומאז הופיע מרדכי בלווי אשתו בקונצרטים שנתן בחו"ל וגם בארץ.
ב-1934 הקליט לראשונה שירים עבריים בחברת הקלטות בברלין והמשיך בכך עד חזרתו לארץ ב-1936.
עם חזרתו לארץ החל להופיע כזמר מקצועי מטעם המרכז לתרבות של הסתדרות העובדים הכללית ומטעם המחלקה לתרבות של הועד הלאומי. הוא הרבה להופיע בערים, במושבות , במושבים ובקיבוצים. למשך זמן קצר השתתף גם באופרה העממית "הליצנים".
רוט היה מהראשונים שהפיצו את שירי המלחין דוד זהבי, ביניהם השיר "החליל".
ב-1941 ארגן את האגודה המקצועית של "אמני הבמה העברית בארץ ישראל", אשר התקיימה עד 1945. לאחר הפסקה של שנתיים, נוצרה מאותו גרעין "אגודת ארגון האמנים" מטעם ההסתדרות הכללית. היא כללה את אמני התיאטרון, האופרה, התזמורת והמחול. היא מנתה כ-300 חברים. מרדכי רוט היה הרוח החיה באגודה.
הביוגרפיה נכתבה על-ידי יעקב רוט, בנו של מרדכי רוט, בהתבסס על "האנצקלופדיה לחלוצי הישוב ובוניו", כרך ד', דוד תדהר, ועל המידע המפורט בפרויקט Beyond Recall .