מילים: סרגיי אלימוב
(תרגומים/נוסחים עבריים נוספים למקור זה)
תרגום: נתן יונתן לחן: בוריס אנדרייביץ' מוקרואוסוב (טקסטים נוספים בלחן זה) כתיבה (בשפת המקור): 1946 הלחנה: 1946
|
דורי גלבוע, המאפיה הרוסית - צוות ההקלטות, רעיה פירסט 
עיבוד: דורי גלבוע
אקורדיון: דרור סנדלון גיטרה: יוסי כפרי שנת הקלטה: 2013 ביצוע השיר במתכונתו החלקית, כפי שהוכר לפני שהתגלה השיר במלואו. |
השיר העברי הוא תרגום חופשי של השיר הרוסי: Хороши весной в саду цветочки ("יפים באביב פרחי הגן").
גרסה עברית שכללה רק את הבית הראשון ושורתו הראשונה: "מה יפים כחולים הם השמים" נחשפה ע"י שולה אליוט מקיבוץ בית-אלפא, שמסרה אותה ביוני 2013. לדבריה נלמדה הגרסה, כשירים רבים אחרים, בבית הספר האזורי "מוסד גלבוע", שליד בית אלפא בשנים 1954-8. תודה לאורי יעקובוביץ' על חלקו בחשיפה.
מספר אלי סט:
ימים ספורים לפני ראש השנה ה' תשע"ה שלחתי לצפירה יונתן קישור לביצוע של השיר המקורי, שהופיע בערוץ שלי ביו-טיוב "שיר רוסי + תרגום עברי". בערב ראש השנה, טלפנתי אליה לברכה ב"שנה-טובה", צפירה ספרה בהתרגשות ששמעה את הביצוע, הוסיפה שאין לה ספק שנתן יונתן כתב תרגום לשיר והבטיחה לבדוק. נסיתי לבדוק אצל דליה ארדי (גבעוני), שמחברותיה הפכו מזמן כלי-עזר בתארוך שיריו של יונתן. לדליה היו אורחים, אולם היא הספיקה לשמוע את שאלתי (שהייתה מלווה בביצוע שלי של השיר) וסכמה בקצרה: "אולי יש משהו". יומיים לאחר החג הגיע אלי מכתב מצפירה ובו שני הבתים הראשונים של השיר. בשיחה טלפונית הסבירה צפירה שעדה רמון, מוסיקאית משריד, שהייתה מתלמידיהם של צפירה ונתן יונתן במוסד החינוכי בשריד התגייסה לעזור ושני הבתים הראשונים של השיר שוחזרו ע"י זאב כפרי, תלמיד אחר שלהם באותו מוסד. דליה ארדי (גבעוני) כבר היתה מוכנה, היא הקריאה לי את מלוא השיר והוסיפה: כתוב שזה תרגום של שיר רוסי שתורגם ב- 1951. "כן", הוסיפה בתשובה לשאלתי, "השיר במחברתי השניה".
תודה לחברי קיבוץ שריד: צפירה יונתן, עדה רמון, זאב כפרי ודליה ארדי (גבעוני) על חלקם בגלוי השיר המלא.
עוד תרגום של אותו שיר: "מה יפים במאי פרחי החמד", תרגומו של חנניה רייכמן ושם מידע נוסף, תווים, גרסאות מילים וביצוע בשפת המקור וקישורים לתרגומים נוספים ולשירים לאותו לחן.
כל מידע נוסף אודות השיר, כולל הערות, סיפורים, צילומים – יתקבל בברכה לכתובת contact@zemereshet.co.il.
- מה יפים במאי פרחי החמד (באותו לחן)
- עת החורף (באותו לחן)